Som avslutande del i kongressprojektet Ett helhetsgrepp om arbetsmarknadspolitiken presenterade LO i går rapporten En arbetslinje för fler jobb och högre löner. Eftersom jag varit högst delaktig i att ta fram rapporten och är ganska så nöjd med beskrivningen av hur de olika delarna av arbetsmarknadspolitiken hänger samman tänkte jag sprida rapporten även via min privata blogg. Nedan följer därför ett lätt redigerat utdrag från rapporten som går att läsas i sin helhet här.
För att öka välståndet och föra en politik som gynnar framväxten av goda jobb krävs ett helhetsgrepp om arbetsmarknadspolitiken. Det handlar om goda jobb: om arbeten som erbjuder trygga anställningar, schyssta arbetsvillkor och löner samt en bra arbetsmiljö. Det handlar om jobb som ger arbetstagarna inflytande över sin arbetssituation samtidigt som de är utvecklande för individen och skapar en hög produktivitet och tillväxt för samhället.
För att skapa en arbetslinje som leder till fler jobb och högre löner krävs insikten att arbetsmarknadspolitikens olika delar hänger ihop. En generös arbetslöshetsförsäkring och höga lönekrav skapar tryck på produktivitetsutveckling och teknologiska framsteg. En god omställningsförmåga stärker arbetstagarnas ställning gentemot arbetsgivarna, vilket möjliggör högre krav på bättre löner och villkor. Samtidigt är den reguljära utbildningen, lärande i arbetet och den aktiva arbetsmarknadspolitiken med sin stöttande och rustande roll, extra viktiga när den övriga politiken är inriktad mot en hög grad av omställning och teknologisk utveckling. Annars riskerar människor att fastna i arbetslöshet.
Utan en generös arbetslöshetsförsäkring, en god omställningsförmåga och en aktiv arbetsmarknadspolitik inriktad på rustande insatser riskerar låglönesektorer att växa fram. Företag kan låta bli att investera i nya teknologier och i stället välja att betala låga löner för lågproduktiva jobb, med stagnerande produktivitetsutveckling som följd. För att gynna framväxten av goda jobb är det också viktigt att vrida upp kampen mot arbetslivskriminaliteten som är ett hot mot sund konkurrens och goda arbeten. Kampen mot arbetslivskriminalitet går ut på att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden och få bort det fusk och de regelöverträdelser och brott i arbetslivet som leder till att arbetstagare drabbas av lönepress och sämre villkor.
Bred reguljär utbildning av hög kvalitet, tillsammans med kompetensutveckling och goda möjligheter till lärande i arbete ökar löntagarnas produktivitet. Det gör det möjligt för företagen att möta de krav på högre löner och bättre villkor som arbetsmarknadspolitiken syftar till och de fackliga organisationerna strävar mot. Med en god omställningsförmåga och en välfungerande aktiv arbetsmarknadspolitik kan också flaskhalsar i form av bristyrken utbildas bort, vilket minskar inflationstrycket i ekonomin samtidigt som vi kan ha en låg arbetslöshet och en generellt hög lönenivå.
Höga löner och en generös arbetslöshetsförsäkring leder, tillsammans med en hög utbildningsnivå, till ett högt arbetskraftsdeltagande. En välfungerande aktiv arbetsmarknadspolitik gör det möjligt att kombinera högt arbetskraftsdeltagande med låg arbetslöshet. För personer med svag förankring på arbetsmarknaden (exempelvis på grund av långvarig arbetslöshet) och oklar produktivitet är subventionerade anställningar en viktig väg till sysselsättning. Här har den av parterna nyligen framförhandlade anställningsformen Etableringsjobb förhoppningsvis en viktig roll i att skapa starkare arbetsmarknadsförankring för långtidsarbetslösa.
Tillsammans skulle en mer generös arbetslöshetsförsäkring, mer resurser till den aktiva arbetsmarknadspolitiken och den reguljära utbildningen, samt ett ökat ansvar från parternas sida för omställningsförmågan, leda till ökad produktivitet och högre sysselsättning i ekonomin. Det skapar en bättre maktbalans på arbetsmarknaden genom att löntagarnas förhandlingsstyrka ökar gentemot arbetsgivarnas. Det innebär ett högre välstånd, som tack vare framväxten av fler goda jobb blir mer jämlikt fördelat än om vi har en stor låglönemarknad.
Ni har helt rätt i att en bra a-kassa skapar bra arbetstillfällen och höjer landets produktivitet.
https://www.redjustice.net/svenska-lonerna-30-procent-for-laga-jarnharda-lonelagen-levererar/