Eftersom Twitter har utvecklats som det gjort på senaste tiden tänkte jag att det kunde finnas ett värde i att flytta några av mina tankar som jag skrivit ned där till Substack i stället. Min längsta tråd handlar om arbetslöshetsförsäkringen, så framöver kommer jag att publicera inlägg om hur arbetslöshetsförsäkringen på olika sätt påverkar ekonomin. Först ut en kort text om arbetslöshetsförsäkringens positiva effekter på produktivitetsutvecklingen.
Acemoglu och Shimer (2000), "Productivity gains from unemployment insurance", visar i en ekonomisk modell hur högre a-kassa kan leda till högre produktivitet och sammantaget högre BNP och välstånd. I modellen leder högre a-kassa till att arbetslösa kommer att söka mer välbetalda arbeten. Det i sin tur kommer leda till att företag på sikt erbjuder fler av dessa arbeten. Det beror på att företag kommer att underinvestera i ”goda arbeten” om inte något - lägstalöner, fackförbund, a-kassa - tvingar dem att investera mer i dessa.
Acemoglu och Shimer antar, precis som i andra teoretiska modeller, att högre a-kassa leder till längre arbetslöshetstider. Det som händer är att på totalen kommer de mer produktiva jobben att väga över till en positiv BNP- och välståndseffekt. Det Acemoglu och Shimer inte räknar med, och som vore intressant att testa, är hur deras modell hade sett ut om de i stället för en ren sökmodell också antagit att företagen är monopsonister (håller ned sysselsättningen för att kunna hålla ned lönerna).
Det skulle också vara spännande om modellen räknade med att högre löner och a-kassa kunde påverka arbetskraftsutbudet positivt. Ett intressant working paper från en forskare på Boston Fed visar nämligen att USA:s usla arbetskraftsdeltagande kan förklaras av en relativ försämring av lönerna för män utan högskoleutbildning. Läs mer här.
En annan slutsats (jag drar): Om Acemoglu och Shimers modell stämmer, och det är så att företag över tid anpassar sina jobberbjudanden till högre lönekrav, kommer empiriska undersökningar av hur a-kassan påverkar arbetslösheten att överskatta effekten. På kort sikt, när företag fortfarande erbjuder många lågbetalda arbeten, kommer en höjd a-kassa öka arbetslösheten. På längre sikt, när företagen anpassat sina jobberbjudanden, kommer effekten på arbetslösheten att vara mindre, och den positiva effekten på löner och BNP vara större.